Viac odborne
Tehotenstvo aj dojčenie sú pre ženu nesmierne psychicky aj fyzicky náročné. Oceňme sa za to. Dojčenie je full time job, ktorý prináša krásne chvíle a veľký úžitok do budúcnosti, ale je to naozaj ťažká práca a nie vždy za sebou vidíme výsledky hneď. Obzvlášť náročné je to, ak nejde všetko podľa našich predstáv.
Dnešný článok nebude o náročnosti dojčenia, ale o tom ako si vieme v tomto období pomôcť doplniť dôležité vitamíny a minerály. Pretože aj zdravý životný štýl a vyvážená strava ti môžu pomôcť dostať tvoje telo do väčšej pohody.
Vo svojom živote som našla zdroj, o ktorom si myslím, že je môjmu telu prospešný. Nie je to zázračný liek na všetky „boľačky“ sveta (bohužiaľ). Ale svojím zložením a komplexnosťou mi určite dokáže nahradiť mnoho umelých výživových doplnkov z lekárne.
Poďme sa teraz bližšie pozrieť ako zelené potraviny pomáhajú tehotným a dojčiacim ženám, aj ich deťom. Na konci článku nájdete odkazy na odborné publikácie, z ktorých tento článok čerpá.
Jačmeň a chlorella v tehotenstve a počas dojčenia
Zelené potraviny, ako sú jačmeň a chlorella, predstavujú významný prínos pre zdravie tehotnej aj dojčiacej ženy a jej dieťatka. Dojčiaca žena dokonca spotrebuje viac energie ako tehotná žena a rovnako potrebuje navýšiť príjem dôležitých vitamínov a minerálov, ktoré predáva do materského mlieka. Totižto, ak ich neprijímate dostatok v strave, vaše telo ich začne čerpať z vlastných zdrojov (zuby, vlasy, kosti, …) .
Pravidelná konzumácia zelených potravín môže podporiť celkové zdravie, znížiť riziko komplikácií a zlepšiť regeneráciu po pôrode. Poďme sa podrobnejšie pozrieť na ich benefity z odbornej perspektívy.
Bohatstvo živín dôležitých pre tehotnú a dojčiacu ženu
Jačmeň a chlorella sú mimoriadne bohaté na živiny, ktoré sú dôležité pre zdravý priebeh tehotenstva a rovnako dôležité v období dojčenia. Obsahujú:
- Kyselinu listovú – kľúčovú pre správny vývoj nervovej sústavy plodu. Jej príjem v prirodzenej forme zo stravy je efektívnejší ako syntetické formy
- Vysoký obsah železa – pomáha predchádzať anémii, ktorá je v tehotenstve častým problémom, rovnako aj pri kojení. Príjem železa v syntetickej forme môže spôsobovať tráviace problémy
- Vitamíny D, K2 a B12 – často deficitné živiny s významným vplyvom na imunitu, vývoj kostí a nervového systému, tieto vitamíny často chýbajú aj dojčiacim ženám
- Cholín – zásadný pre vývoj mozgu dieťaťa
- Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny – potrebné pre správnu funkciu buniek a vývoj plodu, rovnako dôležité aj sú aj pre vás a dojčené bábätko
Chlorella nie je významným zdrojom jódu, ten je možné dopĺňať inými potravinami.
Bezpečná detoxikácia počas tehotenstva
Bezpečná detoxikácia počas tehotenstva
V bežnom živote sa bohužiaľ nevyhneme vplyvu škodlivých látok na náš organizmus. Nevieme si vždy odsledovať odkiaľ pochádza jedlo, ktoré jeme ani ovplyvniť to kde žijeme. Toxíny, ktoré nás obklopujú sú rôzne spomeniem len pár, aby sme mali predstavu, kde všade sa s nimi stretneme. Chemické toxíny ako pesticídy, ťažké kovy (ortuť, olovo, kadmium), BPA, ftaláty. Znečisťujúce látky: výfukové plyny, priemyselné emisie, dioxíny (tie vznikajú napr. pri spaľovaní odpadu najmä plastov, PVC a iných. Alebo pri chemickej výrobe napríklad herbicídov alebo pesticídov. Vysoké koncentrácie dioxínov sa nachádzajú v živočíšnych tukoch – mäso, mliečne výrobky, ryby). Počas tehotenstva dochádza k prirodzenému prenosu týchto látok z tela matky na plod prostredníctvom placenty. Zelené potraviny preukázateľne znižujú prenos chemikálií cez placentu do tela bábätka.
- Chlorella pomáha eliminovať chemikálie a toxíny prostredníctvom stolice, čím minimalizuje ich prechod do tela dieťaťa
- Jačmeň podporuje detoxikačné procesy v pečeni, pomáha rozkladať škodlivé látky
- Antioxidanty v oboch potravinách chránia bunky pred poškodením spôsobeným toxínmi
Štúdia realizovaná u 151 tehotných žien potvrdila, že chlorella znižuje prenos chemikálií cez placentu a do materského mlieka. Ideálny čas na začiatok užívania zelených potravín je už pred počatím, no je bezpečné začať kedykoľvek, aj počas tehotenstva.
Zníženie rizika tehotenských komplikácií
Zelené potraviny pomáhajú tráveniu, posilňujú imunitu, zlepšujú náladu a psychickú odolnosť, pomáhajú pri pálení záhy. Vedecké štúdie potvrdzujú, že konzumácia chlorelly počas tehotenstva môže pomôcť predchádzať:
- Anémii
- Vysokému krvnému tlaku
- Opuchu nôh
- Tehotenskej cukrovke
Rýchlejšia rekonvalescencia po pôrode
Jačmeň a chlorella napomáhajú regenerácii organizmu po pôrode.
- Urýchľujú hojenie zranení vďaka obsahu živín podporujúcich tvorbu krvi a regeneráciu tkanív
- Pomáhajú obnoviť črevnú peristaltiku vďaka vysokému obsahu vlákniny
- Zlepšujú psychickú pohodu a zvládanie hormonálnych zmien
Kvalitnejšie materské mlieko
- Mlieko je nutrične bohatšie a obsahuje viac protilátok, ktoré chránia dieťatko pred infekciami
- Mlieko obsahuje menej toxínov
- Viac antioxidantov vedie k zdravšiemu zloženiu mlieku
Záver
Jačmeň a chlorella nie sú zázračný všeliek na všetko, ale predstavujú bezpečný a efektívny spôsob, ako podporiť zdravie počas tehotenstva a dojčenia. Ak hľadáte prírodný spôsob, ako svoje telo a dieťatko podporiť, zelené potraviny sú skvelou voľbou. Je však veľmi dôležité dbať na kvalitu zelených potravín. Ak máš nejaké otázky alebo chceš vedieť viac, budem rada, keď sa mi ozveš.
Zdroje
(1) Biologické účinky Chlorella pyrenoidosa a mladého jačmeňa s možným využitím v prevencii civilizačných ochorení, Kubatka P. et al., 2018
(2) Chlorella pyrenoidosa Supplementation Reduces the Risk of Anemia, Proteinuria and Edema in Pregnant Women, Nakano S. et al., 2009
(3) Maternal-fetal distribution and transfer of dioxins in pregnant women in Japan, and attempts to reduce maternal transfer with Chlorella
(Chlorella pyrenoidosa), Nakano S. et al., 2005
(4) Chlorella pyrenoidosa supplementation decreases dioxin and increases immunoglobulin A concentrations in breast milk, Nakano S. et al., 2007
(5) Effect of maternal Chlorella supplementation on carotenoid concentration in breast milk at early lactation, Nagayma J. et al., 2014